Atunci cand vine vorba despre salarii stim ca cei de la departamentul de contabilitate se ocupa de acest lucru, insa cati dintre noi s-au interesat mai mult de acest aspect?
Salariul reprezinta suma de bani pe care fiecare dintre noi o primeste in urma prestarii unor servicii sau activitati ce trebuie indeplinite dupa ce a fost semna un contract de munca, iar conform Codului Muncii, salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca(art. 159 alin. 1).
Salariul este de cele mai multe ori factorul determinant cand alegem un loc de munca. E de cele mai multe ori factorul care ne determina sa muncim mai mult, sa fim mai motivati, sa schimbam sau nu, locul de munca. De cele mai multe ori salariul este vazut ca o recompensa acordata fiecarui angajat pentru efortul depus in acea firma.
Forma de salarizare poate fi diferita in functie de fiecare firma deoarece fiecare isi stabileste, dupa preferinte, modul in care angajatii vor fi platiti pentru munca lor. Aceasta mai reprezinta o modalitate de evaluare si determinare a muncii angajatilor, a rezultatelor acestora, dar si a salariului ce li se cuvine.
- Salariul in functie de timpul lucrat. Acest lucru inseamna ca angajatul este platit in functie de timpul petrecut pentru a-si indeplini sarciniile. In acest caz nu se tine seama de cantitatea sau calitatea muncii depuse. Aceasta forma de salarizare este usor de aplicat si este potrivita activitatilor care nu pot fi evaluate cu exactitate , de exemplu cum sunt activitatile creative.
- Salariul in acord direct. Aceasta forma de salarizare se calculeaza in functie de rezultatele obtinute. Astfel, salariul obtinut este rezultatul inmultirii salariului stabilit pentru unitatea de produs cu volumul productiei. Aceasta forma de salarizare are cateva avantaje, printre care: creste productivitatea, elimina nevoia de control, se aplica foarte bine pentru munca in afara unitatii, la domiciliu. Dezavantajele acestui tip de salarizare se rasfrang asupra angajatului, care poate ajunge la surmenaj datorita dorintei de a castiga cat mai mult, iar in acest fel calitatea poate avea de suferit.
- Salariul combinat (prime). Aceasta forma de salarizare incearca sa combine avantajele formelor de salarizare prezentate anterior. Este compus din doua parti principale. O parte e salariul de baza acordat dupa timpul lucrat ca minim garantat. Cealalta parte reprezinta o remunerare variabila a randamentului. Exemple de prime: prime de vanzare, prime de calitate, prime pentru munca in conditii speciale, etc.
- Salariul pe colective de lucratori (echipe). Reprezinta un comun acord din partea echipei, aplicat volumului total al rezultatelor. Aceasta forma de salarizare stimuleaza munca in echipa si ii determina pe angajati sa coopereze.
- Participarea salariatilor la rezultatele intreprinderii. Reprezinta o modalitate de plata care stimuleaza intreg personalul si mareste atasamentul fata de intreprindere prin preocuparea angajatilor de a se perfectiona.
Inainte de a accepta un job, ar fi indicat ca fiecare dintre noi sa se intereseze de foma de salarizare, de modul in care vom fi recompensati pentru efortul depus. Atunci cand ai intrebari referitoare la acest aspect, poti intreba departamentul de contabilitate si ei te vor lamuri.