De ce ar trebui sa optam pentru un audit financiar

Daca ne referim la audit in termeni generali ar insemna sa vorbim despre examinarea unor informatii intr-un mod profesionist, exprimarea unor opinii independente cu referire la anumite criterii de calitate. In functie de domeniul in care se aplica exista mai multe tipuri de audit: audit financiar contabil, audit al performantei, audit al politicii de securitate a datelor, si multe altele.

Astazi, atentia noastra se indreapta spre auditul financiar, vom incerca sa vedem ce inseamna si ce presupune aceasta activitate si de ce avem nevoie de ajutor in aceasta privinta.

Definitia auditului financiar ne spune urmatoarele: “activitatea efectuata de auditorii financiari in vederea exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare sau a unor componente ale acestora, exercitarea altor misiuni de asigurare si servicii profesionale potrivit standardelor internationale de audit si altor reglementari adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare Camera.

In primul rand, pentru orice organizatie este recomandat sa ceara un audit pentru a primi o opinie competenta si independenta asupra organizatiei, a situatiei financiare dar si a rezultatelor obtinute. Cea mai importanta calitate a auditului o reprezinta respectarea unor criterii obiective a situatiilor financiare. Astfel, obiectivul auditului este obtinerea unei imagini cat mai clare a situatiei financiare anuale.

In urma unui audit se pot strange informatii clare care pot ajuta organizatia sa faca urmatorul pas. Situatiile financiare analizate pot furniza informatii utile pentru a implementa anumite decizii economice, pentru a hotari momentul de cumparare sau vanzare a unor investitii, pentru a evalua capacitatea financiara a organizatiei, pentru a plati si oferi anumite beneficii angajatilor sau pentru a calcula profitul obtinut.

O calitate importanta a informatiei obtinute in urma unui audit este calitatea. Datorita faptului ca aceasta verificare e realizata de catre o persoana independenta, informatia obtinuta este credibila. Faptul ca auditul este condus de o persoana exterioara organizatiei, de un profesionist, a carui parere este obiectiva duce la conturarea unei imagini fiscale cat mai apropiate de adevar. Astfel, informatia obtinuta in urma verificarii financiare este una credibila si relevanta.

Informatiile obtinute in urma acestui proces sunt folositoare, nu numai conducerii dar si altor persoane interesate de bunul mers al organizatiei, asa numitii stakeholderi. Una din categoriile de persoane interesate sunt investitorii. Acestia au nevoie de informatii corecte si clare asupra situatiei financiare pentru a lua in considerare o posibila investitie. O alta categorie de persoane care sunt interesate de stabilitatea financiara sunt salariatii si sindicatele. Acestia isi doresc sa cunoasca situatia finanaciara a firmei pentru care lucreaza, isi doresc informatii care sa le ofere siguranta remuneratiei. De asemenea, si furnizorii sunt interesati de partea financiara, daca organizatia este capabila sa plateasca pentru anumite servicii.

Toate aceste informatii referitoare la aspectul financiar al unei organizatii reprezinta rezultatele administrarii organizatiei, modul in care resursele sunt gestionate. Astfel, in urma unui audit se poate determina daca persoana aflata in pozitia de conducere gestioneaza eficient sau nu resursele acelei organizatii.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: