Sfarsitul anului este aproape si fiecare organizatie isi face bilantul tuturor activitatilor desfasurate in aceasta perioada. Cu ajutorul firmelor care ofera servicii de contabilitate, finalul anului este momentul in care fiecare isi masoara realizarile.
Pentru ca ne aflam in perioada sarbatorilor, cel mai disputat subiect cand vine vorba de serviciu sunt zilele de concediu. Fiind vorba de zilele de repaos, cu siguranta sunt multi care se intreaba cate zile libere legale avem, la cate zile de concediu avem dreptul intr-un an si ce se intampla cu zilele de repaos pe care nu le-am efectuat. Pentru a raspunde la aceste intrebari am pregatit acest articol care sa ne lamureasca.
Conform Codului muncii, fiecare angajat are dreptul in fiecare an la un concediu de odihna, care se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
De asemenea, putem observa ca acest drept este stabilit si de lege, potrivit careia zilele de concediu sunt garantate:
Art. 144. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihna]
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Programarea zilelor de concediu poate fi un subiect care sa genereze nemultumiri din partea salariatilor dar si din partea angajatorilor. Salariatii isi doresc sa aiba libertatea de a alege zilele de rapaos, iar angajatorii isi doresc sa limiteze cat mai mult aceasta optiune, preferand ca angajatii sa profite de zilele de concediu in perioadele mai putin aglomerate, astfel incat acest lucru sa nu incurce buna functionare a organizatiei.
Pe langa repaosul zilnic si saptamanal, angajatii beneficiaza de minim 20 de zile de concediu anual, cu mentiunea ca aceste zile trebuie efectuate in fiecare an, iar compensarea in bani a acestuia este permisa doar in cazul incetarii contractului individual de munca. In cazul in care se acorda concediu de odihna fractionat, intr-un an calendaristic, fiecare salariat este obligat sa efectueze cel putin 10 zile de concediu neintrerupt.
Categoriile de salariati care beneficiaza de un concediu suplimentar de cel putin trei zile lucratoare sunt persoanele care lucreaza in conditii grele, periculoase, persoanele nevazatoare sau cele cu handicap, sau tinerii cu varsta de pana la 18 ani.
In plus, fata de zilele garantate de lege, sarbatorile legale in care nu se lucreaza nu sunt incluse in durata zilelor acordate pentru repaosul anual.
Si pentru ca vorbeam de sarbatorile legale, oare cate zile libere vom avea in 2016? Sa rasfoim calendarul si sa vedem:
- ANUL NOU
Vineri – 1 Ianuarie
Sambata – 2 Ianuarie
- ZIUA UNIRII
Duminica – 24 Ianuarie
- PASTELE CATOLIC
Duminica – 27 Martie
Luni – 28 Martie
- PASTELE ORTODOX
Duminica – 1 Mai
Luni – 2 Mai
- ZIUA INTERNATIONALA A MUNCII
Duminica – 1 Mai
- RUSALIILE
Duminica – 19 Iunie
Luni – 20 Iunie
- ADORMIREA MAICII DOMNULUI
Luni – 15 August
- SFANTUL ANDREI
Miercuri – 30 Noiembrie
- ZIUA NATIONALA A ROMANIEI
Joi – 1 Decembrie
- NASTEREA DOMNULUI
Duminica – 25 Decembrie
Luni – 26 Decembrie