Cum poti iesi dintr-o afacere?

In ultimul timp, politicile economice ale statului incurajeaza antreprenoriatul, eliminand si taxele de infiintare a unei firme. Asadar, este usor sa incepi o afacere, sa infiintezi chiar si un S.R.L., dar stii cum poti renunta la afacere daca nu obtii rezultatele asteptate sau esti obligat de vreo situatie neasteptata?

Variantele de a incheia activitatea ta personala intr-o firma pot fi mai multe: de la inchiderea firmei – pe mai multe cai legale – pana la vanzarea sau cedarea afacerii sau doar a actiunilor detinute in firma.

  • Inchiderea unui S.R.L.

O afacere poate functiona sub diverse forme de personalitate juridica, dar o societate cu raspundere limitata este una dintre cele mai frecvente forme in care functioneaza o afacere.

In situatia in care firma nu are probleme care presupun falimentul, pentru a inchide un S.R.L., primul pas ar fi platirea datoriilor catre creditorii firmei. Apoi, un proces de radiere desfasurat normal poate sa se intinda pe o perioada de 2-3 luni, timp in care trebuie depuse actele de dizolvare a firmei, apoi de radiere.

Aceasta este calea cea mai simpla de a lichida voluntar o firma cu un singur actionar sau cu mai multi actionari care se pun in acord cu toate deciziile necesare. Pentru o desfasurare eficienta a acestui proces sau daca aveti o situatie mai complicata, puteti apela la consultanti juridici, la contabili sau firme de consultata financiara si la lichidatori.

  • Vanzarea firmei sau a actiunilor detinute in cadrul unei firme

Retragerea dintr-o afacere prin vanzarea firmei sau a actiunilor din firma este varianta ideala, dar acest demers presupune atragerea unui cumparator. O firma oferita pentru vanzare ar trebui sa nu aiba datorii catre creditori, dar sunt importante valoarea afacerii si oportunitatile viitoare de profit.

Demersurile si strategiile pentru vanzarea unei afaceri in conditii avantajoase ar fi bine sa se faca apelandu-se la serviciile unei firme de audit financiar, dar si cu asistenta unui jurist. Este necesara o pregatire financiara a firmei si punerea in ordine a tuturor aspectelor companiei (contabile si de gestiune, financiare, comerciale etc.), dar este important sa fie bifate toate aspectele juridice in momentul predarii firmei, pentru a nu exista probleme ulterioare. Cand firma este pregatita pentru negocieri, oferta de vanzare trebuie sa fie insotita de raspunsuri la toate intrebarile posibile.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: