Gradul de indatorare al unei societati are scopul de a arata cat de mult se finanteaza societatea din alte surse decat propriile ei surse. Alte surse ar putea fi creditele luate de la diverse institutii. Deci, indicatorul acesta ne arata cat de dependenti suntem de credite. Acest indicator se poate calcula, iar la calcularea lui se ia in considerare capitalul imprumutat si cel propriu, cu mentiunea ca cel imprumutat sa aiba termen de rambursare mai mare de 12 luni, sau mai multe perioade insumate care depasesc 12 luni.
Pentru calcularea corecta a gradului de indatorare si pentru a primi sfaturi legate de acest lucru, cel mai bine ar fi sa contactezi o firma de prestari servicii de contabilitate.
Deci, putem spune ca gradul de indatorare la impozitul pe profit este egal cu raportul dintre totalul datoriilor unei firme si totalul activelor unei firme. Desi pare ceva negativ pentru ca este ceva ce tine de datorii, gradul de indatorare devine un atu daca este folosit inteligent. Acesta trebuie calculat pentru fiecare trimestru (sau an, dupa caz), la calcularea impozitului pe profit.
Pentru capitalul propriu, se va face media la inceputul anului si la sfarsitul anului pentru fiecare perioada. Inafara de faptul ca acest calcul ne indica cat de mult se imprumuta o firma, el este folositor pentru a determina ce cheltuieli pot fi deductibile. Este vorba de deduuctibilitatea cheltuielor cu dobanzile si diferenta de curs valutar. Aceste cheltuieli sunt deductibile atunci cand gradul de indatorare este mai mic decat 3.
Dupa cum am spus, daca creditele sunt folosite inteligent, firmele pot fi avantajate, avand posibilitatea de a face mai mult profit.Trebuie doar sa fii atent la cat de mult te imprumuti. In general, firmele se imprumuta cam jumatate din totalul de fonduri, cealalta jumatate constituind finantarea din surse proprii.
Multe firme sunt nevoite sa faca imprumuturi, pentru a-si putea continua activitatea si a nu intra in insolventa. Chiar daca insolventa nu este iminenta, pot exista alte urgente de ordin financiar, iar firmele sunt nevoite sa se imprumute. Cu cat procentajul capitalului imprumutat este mai mare, cu atat putem spune ca este mai dependenta o societate de imprumuturi.