Cum se face recuperarea pierderii fiscale

La calcularea impozitului pe profit se considera si pierderea fiscala. Aceasta este o suma care se include in declaratia 101 si constituie pierderea anuala a unei firme, fiind influentata de cheltuielile deductibile si nedeductibile. Recuperarea se face din profiturile impozabile realizate in urmatorii 5 ani (consecutivi), la fiecare termen de plata, o data pe trimestru. In 2009 s-a stabilit ca numarul de ani sa fie 7, acest an fiind si cel din care se aplica (adica doar pentru pierderile inregistrate incepand cu acest an). Astfel, putem zice ca pierderea fiscala este pierderea inregistrata in ultima declaratie de impunere.

Este pierderea contabila acelasi lucru cu pierderea fiscala?

Exista o diferenta intre pierderea contabila si cea fiscala, pentru ca prima se inregistreaza in evidenta contabila si se poate acoperi pe toata durata de existenta a unei firme. In schimb cea de-a doua, care este si subiectul articolului de fata se declara prin 101. Determinarea ei se face deci extracontabil. Din cauza modificarilor ce au loc in rezultatul contabil, pierderea contabila va fi intotdeauna diferita de pierderea fiscala.

Recuperarea pierderii fiscale exemplificata

Ca sa intelegem mai bine cum se face recuperarea pierderii fiscale, putem face un mic exercitiu de imaginatie. De exemplu, o firma are de recuperat o anumita suma de bani, ca de exemplu 1000 RON, din anii anteriori. In anul curent societatea are un profit de 200 RON, iar in ultimii 5 ani a avut pierdere de 200, 300, 200, 200 si 100, totalizand cei 1000 RON de care vorbeam. Din pierderea de 1000 se scade profitul pe anul curent, adica 200 si raman 800 RON. Cu alte cuvinte, s-a sters pierderea de 200 de pe anul cel mai din urma din lista cu pierderi, pentru ca pierderile fiscale se recupereaza in ordine, dupa cum am mai mentionat. In anii urmatori, cand se mai realizeaza profit, se vor sterge si celelalte pierderi.

Ultimele modificari din lege

Din cauza schimbarilor din 2009, orice pierdere de pana in 2008 mai putea fi recuperata numai pana in 2013, in timp ce pierderea pe anul 2009, pana in 2016. Anul 2013 se considera un singur an fiscal din cei 5 sau 7 ani, insa 2010 era considerat echivalentul a doi ani fiscali. Incepand cu anul 2013, exista si cateva reguli care trebuiesc respectate de microintreprinderi pentru a recupera pierderile, iar in 2014 au aparut alte noi reguli de acest fel.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: