Noul Cod fiscal care a intrat in vigoare la inceptul acestui an a suferit o multime de schimbari inca inainte a a intra in vigoare. Necesitatea de a completa si unifica vechea reglementare a determinat importante modificari.
Cu totii ne dorim sa fim la curent cu noile reglementari aparute care au intrat in vigoare la inceputul acestui an. Acestea au adus modificări esențiale atat impozitului pe profit, regimului microintreprinderilor, impozitului pe venit, contributiilor sociale, taxei pe valoarea adaugata, impozitelor, precum si taxelor locale.
In articolele precedente am vorbit despre noile modificari pe care Noul Cod Fiscal le-a adus. Am vorbit despre taxarea inversa, despre profitul reinvestit, despre deductibilitatea cheltuielilor, iar acum a venit randul sa dezbatem o alta modificare, si anume modul in care se calculeaza pro rata TVA incepand din acest an.
Se cuvine se prezentam schimbarile care se impun. Astfel, amintim ca noua reglementare care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie se refera la dispozitiile privind taxarea pro rata care se aplica la deducerea taxei pentru o persoana cu regim mixt si la persoana partial impozitabila.
Noile modificari aduse prevad urmatoarele aspecte:
- Introducerea de prevederi potrivit carora in cazul achizitiilor efectuate de persoanele impozabile cu regim mixt si destinate realizarii de investitii, care se prevad ca vor fi utilizate pentru operatiuni care dau si, respectiv, care nu dau drept de deducere, va fi permisa deducerea integrala a TVA pe parcursul procesului investitional, urmand ca taxa dedusa sa fie ajustata in conformitate cu prevederile art. 305;
- Instituirea de reglementari potrivit carora persoanele impozabile care realizeaza exclusiv achizitii de bunuri / servicii , altele decat cele efectuate in cadrul procesului investitional, fara a realiza si livrari de bunuri/prestari de servicii, vor estima pro-rata pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in primul an in care vor desfasura livrari de bunuri/prestari de servicii si vor aplica aceasta pro-rata provizorie pe parcursul anilor in care realizeaza exclusiv achizitii de bunuri/servicii, urmand ca toate deducerile exercitate pe baza pro-ratei provizorii, atat din anul curent, cat si din anii urmatori, sa fie regularizate pe baza pro-ratei definitive de la sfarsitul primului an in care vor realiza livrari de bunuri/prestari de servicii. Daca totusi persoana impozabila nu va realiza operatiuni care nu dau drept de deducere, are dreptul sa regularizeze deducerile pe baza pro ratei definitive considerand ca pro rata este 100%.
- In cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA care nu au determinat pro rata provizorie la inceputul anului, deoarece nu realizau si nici nu prevedeau realizarea de operatiuni fara drept de deducere in cursul anului, si care ulterior realizeaza astfel de operatiuni, pro rata aplicabila provizoriu este pro rata estimata pe baza operatiunilor preconizat a fi realizate in timpul anului calendaristic curent, care se comunica organului fiscal competent cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa aferent perioadei fiscale in care persoana impozabila incepe sa realizeze operatiuni fara drept de deducere;
- In cazul persoanelor impozabile nou-inregistrate in scopuri de TVA, precum si in cazul persoanelor reinregistrate in scopuri de TVA in cursul unui alt an decat cel in care inregistrarea le-a fost anulata, pro rata aplicabila provizoriu este pro rata estimata pe baza operatiunilor preconizate a fi realizate in timpul anului calendaristic curent, care trebuie comunicata cel mai tarziu pana la data la care persoana impozabila trebuie sa depuna primul decont de taxa, dupa inregistrarea in scopuri de TVA;
In ceea ce priveste pro-rata, acestea acestea sunt obligatiile declarative pe care le aveti de indeplinit in calitate de contribuabili. Astfel, pana luni, 25 ianuarie 2016 inclusiv, trebuie depuse la unitatile fiscale, urmatoarele:
- Comunicarea pro-ratei provizorii care se va aplica în 2016 şi a modului de determinare a acesteia de catre persoanele impozabile cu regim mixt pentru care ponderea operaţiunilor cu drept de deducere în totalul operaţiunilor se modifică în anul curent faţă de anul precedent (Legea 227/2015 art. 300 alin. (9))
- Solicitarea pro-ratei speciale sau comunicarea deciziei de renunţare la aplicarea pro-ratei speciale aprobate anterior (persoana impozabilă cu regim mixt, în situaţii speciale, solicită MFP aprobarea aplicării unei pro-rate speciale ( Legea 227/2015 art. 300 alin. (16))