Noul Cod Fiscal si profitul reinvestit

Nimeni nu este incantat sa plateasca taxe si impozite indiferent ca vorbim despre persoane fizice sau juridice. In Romania sentimentul de ura fata de taxele care trebuie platite catre stat este din ce in ce mai vizibil. S-a ajuns la acest lucru datorita faptului ca au existat atat de multe cazuri de frauda, atat de multe situatii cand conducatorii au furat din fondurile noastre, dar si datorita unei gestionari foarte proaste a banilor.

Majoritatea firmelor si companiilor cauta in mod constant modalitati legale prin care taxele si impozitele pentru stat sa fie cat mai mici. In tara noastra Codul fiscal este greu de inteles pentru cei care nu sunt experti in domeniu si poate crea anumite neintelegeri. Insa, cu o cunoastere in detaliu, si cu o atentie deosebita acordata noilor modificari ce apar tot mai des, interpretarea si aplicarea Codului fiscal nu este un lucru chiar atat de dificil, mai ales daca apelezi la ajutorul unor firme care se ocupa de consultanta fiscala.

Din punct de vedere fiscal anul 2016 ne aduce pe de o parte masuri de relaxare fiscala prin reduceri de preturi la produse si servicii in urma scaderii cotei TVA la 20%, iar in unele cazuri la 9% si chiar 5%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar si contributii suplimentare pentru PFA – uri prin obligativitatea platii contributiei individuale la pensii in procent de 10,5 %, scumpiri la impozitele de locuinte si terenuri.

Pentru ca acest an a venti cu o serie de schimbari, ne propunem ca prin acest articol să prezentăm o alta modificare legislativa a Codului Fiscal cu aplicabilitate din anul 2016, si anume profitul reinvestit.

Facilitatea de profit reinvestit se acorda atat pentru echipamentele din grupa 2.1 cat si din clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe, respectiv Echipamente tehnologice (masini, utilajele si instalaţii de lucru) si Calculatoare electronice si echipamente periferice. Masini si aparate de casa, control si facturat. Observam extinderea bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit si largirea sferei catre calculatoare si echipamente de facturare.

Scutirea se aplica pentru profitul reinvestit in aceste active produse si/sau achizitionate si puse in functiune pana la data de 31 decembrie 2016 inclusiv. Scutirea se aplica pentru activele considerate noi.

Modalitatea de aplicare a scutirii ramane insa neschimbata. Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.

Contribuabilii care beneficiaza de aceasta facilitate au obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. In acest caz, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei fiscale rectificative.

Nu intra sub incidenta acestor prevederi activele care se inscriu in oricare dintre urmatoarele situatii:

  1. a) sunt transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
  2. b) sunt instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;

 

  1. c) sunt distruse, pierdute, furate sau defecte si inlocuite, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. In cazul activelor furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

Normele de aplicat ale acestei noi modicari au reusit sa starneasca numeroase discutii, unele contradictorii. Toate aceste nelamuriri au condus la o confuzie generala. Toate aceste conditii impun cateva clarificari privind modul in care se calculeaza profitul reinvestit, criteriile folosite si modul de aplicare.

Odata cu publicarea normelor de aplicare a Noului Cod fiscal, avem la dispozitie si cateva exemple de calcul pentru determinarea scutirii de impozit pe profit, pe care le vom reda în continuare.

Exemplul – Calculul scutirii de impozit pentru profitul reinvestit de catre contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit

Societatea A achizitioneaza si pune în functiune in luna octombrie 2016 un echipament tehnologic în valoare de 70.000 lei. Profitul contabil brut aferent perioadei 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2016 este 500.000 lei.

La sfarsitul anului 2016 societatea inregistreaza un profit impozabil in suma de 600.000 lei.

Pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului reinvestit se parcurg urmatoarele etape:

  • se calculeaza impozitul pe profit aferent anului 2016:

600.000 x 16% = 96.000 lei, din care impozitul pe profit aferent trimestrului IV este 40.000 lei;

  • se calculeaza impozitul pe profit aferent profitului reinvestit: avand in vedere faptul ca profitul contabil aferent perioadei 1 ianuarie 2016-31 decembrie 2016 in suma de 500.000 lei acopera investitia realizata, impozitul pe profit scutit este:

70.000 x 16% = 11.200 lei; impozit pe profit scutit = 11.200 lei;

  • repartizarea la rezerve a sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale:
  1. a) determinarea sumei aferente rezervei legale, daca contribuabilul are obligatia constituirii acesteia potrivit legii. Presupunem, in acest caz, ca societatea A repartizeaza 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale, partea alocabila profitului reinvestit fiind 3.500 lei;
  2. b) determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve:

70.00 0 – 3.500 = 66.500 lei.

Valoarea fiscala a echipamentului tehnologic este 70.000 lei care se amortizeaza linear sau degresiv potrivit art. 28 din Codul fiscal. Pentru acest echipament tehnologic contribuabilul nu poate opta pentru amortizarea accelerata.

Leave a Reply 0 comments

Leave a Reply: