Cu totii suntem obisuiti ca fiecare afacere, fiecare manager, fiecare proprietar de afacere sa fie foarte atent la banii lui. Unii apeleaza la servicii de contabilitate pentru a dramui fiecare banut, insa, exista si acei oameni cu foarte multi bani care incearca sa isi ascunda banii prin alte conturi si hotarasc sa isi mute afacerile in alte tari cu impozite mai mici si fara birocratie, cum sunt paradisurile fiscale.
Paradisurile fiscale sunt acele zone in care o persoana fizica sau juridica are parte de un regim privilegiat in sensul ca nu plateste impozite, sau sunt mai mici decat in tara de origine. Aceste paradisuri fiscale sunt locurile unde cei mai multi se refugiaza mai ales in cazul in care au comis diverse infractiuni, in special spalare de bani. Un alt motiv pentru care aceste zone sunt populare printre oamenii cu potential financiar este acela ca aici profitul se poate obtine mai usor datorita acestui regim fiscal privilegiat.
Acest subiect este unul de o importanta majora deoarece in acest caz este vorba despre sume mari de bani care se “invart” prin aceste paradisuri fiscale. Aici este locul perfect unde banii “dispar” si din acesta cauza foarte multe tari isi doresc disparitia acestori refugii.
Si pentru ca ne intrebam de ce o astfel de zona este atat de populara printre oamenii care au de ascuns bani, trebuie sa stim care sunt avantajele acestor teritorii. In primul rand aceste state ofera facilitati fiscale reduse si o birocratie scazuta. Apoi, aici legea le ofera protectie in ceea ce priveste operatiunile fiscale realizate de persoane fizice sau juridice, mai ofera stabilitate politica si sociala, si au o infrastructura foarte bine dezvoltata.
In general, majoritatea paradisurilor fiscale sunt state mici, independente, relativ tinere care folosesc acesta metoda pentru a creste si a atrage cat mai multi investitori. De obicei sunt teritorii autonome pozitionate geografic in apropierea marilor si oceanelor, sau zonelor exotice si de regula au o populatie mica.
Iata si o lista cu paradisuri fiscale
- Europa: Andora, Liechtenstein, Guernsey si Monaco;
- Africa: Liberia, Mauritius si Seychelles;
- Asia: Brunei, Hong-Kong si Maldive;
- Oceania: Insulele Cooks, Nauru, Niue, Insulele Marshall si Vanuatu;
- Americile: Anguilla, Antigua si Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Grenada, Montserrat, Panama, Sfantul Vicentiu si Grenadinele, Sfantul Cristofor si Nevis, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Americane.
Desi aceste paradisuri fiscale sunt preferatele oamenilor cu conturi de zeci de mii de euro, unele tari condamna acest fenomen deoarece sustin ca aceste “raiuri fara taxe” le aduc pierderi economice insemnate. Pentru a combate acest fenomen Uniunea Europeana a declarat razboi acestor paradisuri fiscale si isi doreste sa ajunga la o strategie de comun acord care sa contoleze acest spatiu al tarilor fara impozite.